Фан-сайт
ФК "Нива" Тернопіль

Стадіон "Нафтовик" Охтирка
НафтовикНафтовик 3 : 1 НиваНива
стадіон "Центральний" Тернопіль
НиваНива 0 : 0 Гірник-СпортГірник-Спорт
Стадіон "Центральний" Черкаси
Черкаський ДніпроЧеркаський Дніпро 3 : 1 НиваНива
Стадіон "Центральний" Тернопіль
НиваНива 0 : 4 СумиСуми
Стадіон "Центральний" Тернопіль
ТернопільТернопіль 1 : 0 НиваНива
Стадіон "Центральний" Тернопіль
НиваНива 2 : 0 ДеснаДесна
Стадіон "Центральний" Миколаїв
МиколаївМиколаїв 3 : 0 НиваНива
Стадіон "Центральний" Тернопіль
НиваНива : НафтовикНафтовик
Київ
Динамо-2Динамо-2 : НиваНива
Головна » Новини » Едуард Павлов: "Визнаю авторитарний метод управління командою"
Едуард Павлов:

Едуард Павлов: "Визнаю авторитарний метод управління командою"

nullМинув місяць, як до керма тернопільської "Ниви" став тандем тренерів Едуард Павлов – Костянтин Лемішко. Про результат їхньої роботи мають говорити набрані очки, а їх за п'ять матчів назбиралось аж… одне (чотири поразки й одна нічия). Результат, прямо скажемо, захоплення не викликає, враховуючи, що перед тренерами поставлено завдання залишитись у першій лізі, а найближчий суперник по зоні вильоту випереджає тернополян на 5 очок. Попри те навіть неозброєним оком видно, що гра "Ниви" покращилась, особливо це стосується захисту та середньої ланки. Про місяць роботи та плани на майбутнє журналісти "Номер один" розпитували в головного коуча команди Едуарда Павлова (Е.П.) та директора клубу і за сумісництвом тренера Костянтина Лемішка (К.Л.).

У нападі в "Ниви" кадровий голод

– На Ваш погляд, що за місяць вдалося змінити у грі "Ниви"?

Е.П.: Радикально вдалося змінити настрій на гру, покращити організацію гри та дисциплінувати гравців як на полі, так і за його межами. Пробуємо підтягувати функціональну готовність. Хлопці як мінімум до 75 хвилин витримують фізично, натомість раніше футболісти "сідали" вже наприкінці першого тайму.

– За рахунок чого вдалося підтягнути "фізику"?

Е.П.: За рахунок дозованого додаткового навантаження на тренуваннях. Більше не можна, адже футболісти були у фізичній ямі, з якої вийдуть в кращому разі вже після чемпіонату. Окрім того, фізичні навантаження поєднують у комплексі з постійною роботою з м'ячем.

– У кількох матчах, здається, футболісти просто боялися суперників?

К.Л.: У нас молода команда, а футболісти, які вважаються ветеранами (Вірковський, Лівіцький, Беркита) теж донедавна були не на головних ролях. Тому не дивно, що в них, виходячи на поле проти досвідчених людей, присутній мандраж. Будемо працювати над цим недоліком, і чим більше буде серйозних ігор, тим швидше він мине.

– Якщо у захисті команда ще більш-менш діє прийнятно, то в нападі справи кепські?


Е.П.: Нами була проведена робота, як потрібно оборонятися, частково налагодили дисципліну, і хлопці почали грамотно тактично діяти. До того ж в обороні є достатня кількість гравців, які можуть у разі потреби замінити один одного. Натомість у нападі в нас кадровий голод – Єжижанський травмований, у Федосенка кульгає дисципліна, Майдан ніяк не може себе проявити. Нині ж атакують півзахисники, здебільшого центральні. Відчуваючи проблему з гострим нападником, будемо варіювати складом, пробувати заграти в атаці того ж Вербного чи Кавічіка, які пройшли школу львівських "Карпат".

"За гроші запрошувати в "Ниву" нікого не будемо"

– Чи виправдали сподівання футболісти, яких було запрошено до команди за вашої присутності?

Е.П.: У хлопців-новачків є перспектива, і я сподіваюся, що ще у цьому сезоні вони допоможуть "Ниві". Наразі найбільше клопоту з Федосенком. Він по-футбольному хороший гравець, але в нього кульгає дисципліна. З ним вже була розмова (по завершенні матчу в Івано-Франківську – авт.) та поставлено умову: якщо його поведінка і відношення до футболу не зміняться, то з ним доведеться розпрощатися. Футболіст, який не виконує настанов тренерів і починає розповідати про своє бачення футболу, має сідати на тренерську лавку і керувати, а якщо ти гравець, то, будь добрий, виходь на поле і показуй, що ти вмієш. Є кілька методів управління командою – демократичний, авторитарний і змішаний. Я визнаю авторитарний метод – інших варіантів немає. Натомість працюю за принципом "кнута і пряника", тобто похвалити і наказати.

– Нині лунає чимало критики у Вашу адресу стосовно того, що приїжджих гравців запрошуєте, а доморощених – ні.

К.Л.: Місцеві тренери запропонували переглянути кількох футболістів – Шмигельського, Кутка, Анохіна. Ми радісно зустріли таку пропозицію, адже багато команд тримаються саме на доморощених футболістах. У товариській грі перевірили їх і запропонували прийти на тренування, щоб подивитись, як вони виглядають на фоні інших гравців "Ниви", щоб мати уявлення, чи зможуть вони допомогти команді. Як виявилось, на тренування один прийшов з подругою, інший сказав, що за 100 грн. краще гратиме за область, третій розмовляє так, немов він робить послугу "Ниві". Їм дають шанс пограти в команді першої ліги, однак вони його навіть не намагаються використати. Ситуація нагадує випадок, коли тренери привели молодих футболістів за руку, але не запитали їх, чи вони хочуть грати у футбол. Чому донецька, київська, львівська молодь погоджується безкоштовно грати за "Ниву", а місцеві – ні? А хіба не ми дали шанс тому ж Соколу, Мельнику, Городецькому чи Гринченку, яких попередні тренери не бачили гравцями основного складу. Ми і далі працюватимемо у напрямку залучення до команди тернопільських вихованців, але останнім для цього потрібно мати бажання і, звичайно, мінімальну майстерність. Натомість за гроші запрошувати у "Ниву" нікого не будемо. Також звертаємось до тутешніх тренерів, щоб вони, як і ми з Едуардом, попрацювали на благо тернопільського футболу. Щоправда, поки що на безоплатній основі.

– Чи рахували, скільки очок потрібно набрати, щоб "Нива" залишилася в першій лізі?

Е.П.: Це зробити не можливо. Ми знаємо, як кардинально змінилася ситуація в Харкові, де прийшли нові власники. Кажуть, що зміни на краще сталися і в Івано-Франківську. А тому я не можу ствердно сказати, скільки очок потрібно "Ниві”, все залежить як від нашої гри, так і від гри суперників. Натомість вирішити завдання залишитися в першій лізі за прийнятних обставин абсолютно реально, адже ні ФК "Харків", ні "Прикарпаття" не являються суперкомандами, з якими не можна конкурувати.

– Тоді що потрібно зробити, щоб перша ліга була реальністю і по завершенні сезону?

Е.П.: Кваліфіковані футболісти на ті умови, які є нині в Тернополі, не прийдуть. На сьогодні до "Ниви" приїхали кілька молодих гравців, які грають за… харчування, а живуть за власний кошт. Який футболіст високого рівня приїде на такі умови? Ті футболісти, які нині є в обоймі "Ниви", вникли у ті слова, які я їм говорю, і розуміють, що необхідно зробити все від них можливе, щоб залишити "Ниву" у першій лізі. Це, по-перше, престиж команди, по-друге, шанс для цих гравців показати, чого вони варті. У футбольному світі на нас будуть дивитись по-іншому, якщо вдасться вирішувати надскладне завдання. А що потрібно? Не певний, але не завадили б хоча мінімальні преміальні, яких сьогодні немає. У ключових матчах з тим ж "Харковом" чи "Феніксом", в яких ми реально можемо брати очки, преміальні не завадили б. А загалом в Тернополі хороші футболісти, тут є з ким працювати і тут є гравці, з яких можна "зліпити" добротну команду. Однак на це потрібен час. Я ж готовий працювати доти, поки президент ФК мені довірятиме.

К.Л.: Не вистачає дрібниць: манишок, фішок, не завадило б із 10 м'ячів. До речі, кілька м'ячів нам презентували "динамівець" Артем Мілевський, "гірник" Андрій П'ятов та екс-"нивівець" Денис Адлейба, за що я їм особисто вдячний. А ще б хотів звернутись до мера Тернополя Романа Заставного, щоб він посприяв, щоб команда тренувалася на полі центрального стадіону, адже для молодих футболістів це теж важливий фактор. Бо нині зазвичай доводиться готуватися до ігор на сільських стадіонах. Хоча і тій ж товстолузькій громаді потрібно сказати спасибі.

Володимир Кучерук (газета "Номер один” за 5 травня 2010 року)
Дата: 06.05.2010
Коментарі
Цікаво чи ця команда має шанси в чемпіонаті області

Та фіг його зна. Доводилося чути думки, що деякі аматорські колективи, котрі виступають "на область" - і вкомплектовані краще, і матеріально-фінансово - на голову вищі...

да,повний ппц((жалко команду.......

Ох, чесно кажучи... краще б я того не читав.. команда, яка грає за їжу.. Тренер працює за їжу...
що це таке?! Рабовласницька епоха?! Кріпацтво чи шо? Я розумію тренера - він взявся, і хоче довести що він здатен вирішити нереальну задачу, і намагається переконати команду що це можливо. Думаю на сьогодні шанси на виліт складають 95-97%. Але... Але уявіть на хвилину що "Нива" таки врятувалася... Що тоді? Що далі? Може Мілевський на радощах ще один м"яч потягне із бази Динамо? Чи може хай краще пару палиць ковбаси передасть поїздом львівським?!?! Що за цирк... Немає ніяких шансів при такому фінансуванні, і власне - я не розумію навіть для чого тоді боротися. чесно кажучи...

хм.. як це для чого боротися?

інтерес є з обох сторін - вболівальники хочуть щоб Нива залишилася в Першій лізі, а гравці і тренер хочуть показати, що вони чогось варті.

На рахунок фінансування - згоден, якщо воно буде залишатися на такому рівні - Нива і далі буде аутсайдером.. де б вона не грала.. Тому пропоную вболівальникам долучатися до громадської організації - можливо вийде щось змінити в кращу сторону. В любому випадку така підтримка - краща ніж бездіяльність.


Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]



Чат

Опитування

Яке місце посяде "Нива" по закінченню сезону 2015/16 у першій лізі?
Вього відповідей: 29