Фан-сайт
ФК "Нива" Тернопіль

Стадіон "Нафтовик" Охтирка
НафтовикНафтовик 3 : 1 НиваНива
стадіон "Центральний" Тернопіль
НиваНива 0 : 0 Гірник-СпортГірник-Спорт
Стадіон "Центральний" Черкаси
Черкаський ДніпроЧеркаський Дніпро 3 : 1 НиваНива
Стадіон "Центральний" Тернопіль
НиваНива 0 : 4 СумиСуми
Стадіон "Центральний" Тернопіль
ТернопільТернопіль 1 : 0 НиваНива
Стадіон "Центральний" Тернопіль
НиваНива 2 : 0 ДеснаДесна
Стадіон "Центральний" Миколаїв
МиколаївМиколаїв 3 : 0 НиваНива
Стадіон "Центральний" Тернопіль
НиваНива : НафтовикНафтовик
Київ
Динамо-2Динамо-2 : НиваНива
Головна » Новини » Нива - ФК "Тернопіль" 1:0. Так народжуються дербі!
Нива - ФК

Нива - ФК "Тернопіль" 1:0. Так народжуються дербі!

У важкому матчі "Нива" змогла здобути перемогу над дуже непоступливим ФК "Тернопіль". Другий тайм став справжнім дербі!

Нива: Новак, Романюк, Ільків, Білий, Яневич, Басараб, Баранець Б, Кікоть, Баранець Г, Швець, Мельник
Запасні: Мазур, Данищук, Гребинський, Лакуста, Товкацький, Плішка, Мдинарадзе

Тернопіль: Плетеницький, Курило, Клекот, Дубчак, Куріцький, Полянчук, Гаврилюк, Кондзьолка, Чорний, Семенець
Запасні: Мельник, Пастернак, Сороцький, Бойчук, Тарабалка, Кривий, Соколовський

Арбітр: Михайло Митровський (Ужгород)
Асистенти: Віктор Нижник (Вінниця), Дмитро Маринович (Вінниця)
4-й арбітр: Володимир Федунець (Тернопіль)

Важко отак одразу скласти якусь чітку думку про матч, котрий складається із сотень епізодів, і в кожному з них події могли б розвиватися по іншому, якби хтось із його учасників прийняв інше рішення. Матч був дуже непростим, напруженим, а другий тайм – був абсолютно класичним "дербі". ФК "Тернопіль" доклав всіх можливих і неможливих зусиль до того, щоб не віддати "Ниві" перемогу, та, мабуть, муніципалам трохи не пощастило.

Перший тайм запам’ятався… Чим? Особисто мені – думками про те, що футбол я спостерігаю доволі низького ґатунку. Багато помилок, багато обрізок, багато невимушених втрат м’яча. Я не знаю, що знайшли в такій грі ті естети, котрі пишуть про "пакращення" гри "Ниви". Я особисто – не відчув. ФК "Тернопіль" виглядав не яскравіше, але достойно, і, на моє враження - виконав більше "підходів до воріт суперника", ніж номінальні господарі. Хоч сама гра муніципалів теж майоріла чисельними суперечливими рішеннями, особливо в атакуючих діях.

Якщо по моментах – то гостро вистрелила "Нива" десь в районі 8-ої хвилини – передачу з правого флангу ніхто не зміг замкнути, хоч нагода була прекрасна. А далі – переважно загострювали гру гості. Вбивчих моментів не було, але напруження біля воріт зелено-жовтих створювалося регулярно, і Новак в гру вступав на повному серйозі.

Доволі цікаво було спостерігати за вболівальниками на трибунах – певна частина вболівала і за тих, і інших)). За красивий футбол, так би мовити))

Отак гра і котилася собі поволі першим таймом. "Нива" надто часто як для "команди із задачами" обрізалася на своїй половині. Не смертельно, але все ж… кілька разів гравці "Тернополя" виходили після таких помилок "3 в 3", і, думаю, більш класні нападники такого могли б не пробачити.
Кидалося у вічі і те, що і в першому, і в другому таймі в "Ниви" не помічалося переваги в швидкості. Неодноразово ті ж Баранці, та інші гравці групи атаки зелено-жовтих не могли виграти короткі та середні забіги в муніципалів. І взагалі, я зловив себе класичному футбольному формулюванні - НИВА НЕ БІЖИТЬ. Особисто в мене враження таке, що команда чи то втомлена, чи то перегружена... Гравці не виглядали свіжішими, швидшими за суперника, не могли нав’язати свій темп, примусити суперника не встигати! Чому? Помилки в зимових зборах? Хто ж скаже…

І поки я філософствував на цю тему -  раптом городяни проспали в центрі свого карного майданчика Григорія Баранця. Пройшла передача, хоч, здавалося, усі її бачили, та ніхто не зміг ліквідувати. А раз так – то досвідчений гравець розібрався в ситуації чітко, отримайте 1:0!

До кінця першого тайму ФК "Тернопіль" зміг створити гостроту біля воріт господарів, але основне відклав на потім.

Потім наступило по перерві. "Нива" чомусь сіла ще глибше, і стала ще менш рухливою. Захищалися, заробляли на свої ворота багато штрафних та кутових, і періодично програвали верхову боротьбу кільком потужним та високим гравцям муніципалів, тому ж Чорному. А раз так – то і гострота виникала біля воріт теж регулярно. На 61-ій Семенець головою міг забивати – чуть вище пішов м’яч. В деякі відрізки гри "Нива", мабуть, по хвилин 5 майже не виходила зі своєї половини поля. Я розумію, перемогли, переможців не судять, але це не "чемпіонський футбол" – грати на утримання при 1-0 проти скромного клубу, котрий і сам не знає, що його чекає завтра – буде фінансування, чи закриють лавочку!

Кульмінацій в цьому дербі (справжньому дербі!) було аж декілька. На 83-ій хвилині якийсь там енний кутовий городян закінчився ударом Атласюка у порожні вже ворота – захисник "Ниви" зміг вибити м’яча! Ходять слухи, що глядачі, котрі сиділи на рівні лінії воріт – бачили що м’яч був ЗА лінією. Я  свого місця не бачив нічого, тож не беруся судити. Можливо, коли з’явиться відео, щось там стане зрозуміло, хоча, камери знімали з однієї точки, з центру, навряд чи там щось розбереш… Одне слово – вважаю, що не доведено)).

ФК "Тернопіль" дотримав градус напруги до останньої секунди. Явно не хотіли віддавати "Ниві" очки. Арбітр компенсував 4 хвилини, і на доданих вже – наступила друга кульмінація. В штрафну зелено-жовтих на черговий, як то кажуть, "стопіццотий" стандарт побіг навіть кіпер городян Плетеницький. Подача, і після боротьби м’ячем оволодівають нивівці. В прорив кидають Баранця, ворота ще порожні, але нападнику знову не вистачає швидкості втекти від опікунів, а пробивати на повному бігу чомусь не наважився. Пішов розіграш м’яча, але гострота була загублена.

Власне, після цього був ще один стандарт біля воріт Новака – та на цей раз Плетеницький вже в атаку не пішов. Мабуть, все ж, пробіжка по всьому полю туди-назад трохи вимотала…
Фінальний свисток примусив гравців ФК "Тернопіль" просто-таки впасти на газон. Схоже, віддали всі фізичні сили, що були в наявності…

Насамкінець хочу сказати можливо найважливіше із цього всього.
Перше – суддівство. В світлі останніх подій та публікацій всі очікували зо два пенальті в ворота муніципалів. Мовляв, все вирішить "Нива", ви ж бачили, навіть САМ ФРАНКОВ написав… Чи є ж справедливіший в цьому світі грішному журналіст за Франкова! А ось Вам, шановні прогнозисти підкупів, здач та зливів – ДУЛЯ! Суддя відпрацював матч чітко, і єдина спірна ситуація – із тим моментом, коли м’яч вибивали із порожніх воріт "Ниви". Там арбітр в полі чекав сигналу від асистента на лінії, але сигналу про взяття воріт не було. Та і з трибун, думаю, 90% глядачів нічого не змогли розібрати. Суддівство було на пристойному, на мою думку, рівні!

Друге – є в середовищі тернопільських симпатиків футболу думка про те, що ФК "Тернопіль" – це не клуб, а постачальник очок для "Ниви". Чому? Бо так ми хочемо. Бо ми за "Ниву", бо в "Ниви" задачі, а "Тернополю" все одно... Так от Вам ДРУГА ДУЛЯ. Бо муніципали відтяпали очки в минулому матчі, і мало не вмерли на полі в цьому, щоб тільки не програти. Що Ви кажете? Зарядили їх? А Ви не подумали про те, що цим хлопцям, котрі майже всі з Тернополя, чи області – просто хочеться щось довести, що вони чогось варті? Вони зіграли сильний сезон, перший на професійному рівні, набрали не набагато менше очок за "Ниву", притому задач перед "Тернополем" таки не ставилося. Вони зіграли сьогодні матч, в котрому показали все, на що зараз здатні, і боролися до останньої секунди. Вони цілком заслужили на нічию. І в рідному місті – їх вважають не клубом, не гравцями, а так… Чимось другосортним. Ви думаєте, цього не достатньо, щоб на полі зіграти "через не можу"?! Думаєте, це не може зачепити? Значить, у Вас просто неправильне поняття про честь. В тому числі – спортивну.

І третє. Взагалі – футбол це ГРА, а ГРА має бути чесною. А якщо ми всі дружно говоримо – "та, "Тернопіль" віддасть "Ниві" гру, це правильно!", то потім не дивуйтеся, коли все в нашій країні через зад, і немає правди ні в судах, ні в високих кабінетах. Бо там теж хтось комусь допомагає, за таким ж принципом.
ФК "Тернопіль" – респект за чесну гру. Хочеться побажати цим хлопцям, щоб вони чи в цьому, чи в іншому професійному клубі знайшли те місце, де і їм аплодуватимуть, а не тільки "фукатимуть" з трибун. Хоча - після цього дербі вони отримали і оплески від глядачів, котрі розуміють футбол. Бо коли розумієш, що це за гра - то аплодуєш навіть супернику, котрий переграв твою команду, якщо він це зробив чесно і красиво. Ну а "Ниві" – подальших успіхів, і обов’язково прогресу в грі…

Цей матеріал не є класичним "звітом про гру".
Вважайте це авторським суб'єктивним текстом.
Faino, для сайту fcnyva.at.ua.

Дата: 15.05.2013
Коментарі
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]



Чат

Опитування

Яке місце посяде "Нива" по закінченню сезону 2015/16 у першій лізі?
Вього відповідей: 29