Фан-сайт
ФК "Нива" Тернопіль

Стадіон "Нафтовик" Охтирка
НафтовикНафтовик 3 : 1 НиваНива
стадіон "Центральний" Тернопіль
НиваНива 0 : 0 Гірник-СпортГірник-Спорт
Стадіон "Центральний" Черкаси
Черкаський ДніпроЧеркаський Дніпро 3 : 1 НиваНива
Стадіон "Центральний" Тернопіль
НиваНива 0 : 4 СумиСуми
Стадіон "Центральний" Тернопіль
ТернопільТернопіль 1 : 0 НиваНива
Стадіон "Центральний" Тернопіль
НиваНива 2 : 0 ДеснаДесна
Стадіон "Центральний" Миколаїв
МиколаївМиколаїв 3 : 0 НиваНива
Стадіон "Центральний" Тернопіль
НиваНива : НафтовикНафтовик
Київ
Динамо-2Динамо-2 : НиваНива
Головна » Новини » "Нива" перебуває на межі життя і смерті

"Нива" перебуває на межі життя і смерті

В історії тернопільської «Ниви» було багато епізодів, коли стояло питання бути чи не бути команді. На щастя, в усіх цих випадках доля була на боці футболу і футбольної команди. «Нива» поставала, як фенікс, із попелу, здобувала високі турнірні позиції, тішила вболівальників, виплекала чимало гравців, які згодом виступали в більш іменитих клубах. На жаль, нині такий час, що ФК «Нива» перебуває на межі життя і смерті. Якщо футболісти на вийдуть на гру 5 листопада проти команди «СКАД-Ялпуг» з м. Болграда, то ФК «Нива» буде знято зі змагань професійних клубів.

Футболісти поставили ультиматум

Про те, що з фінансами в клубі не все гаразд, відомо давно. Фактично весь минулий сезон президент ФК «Нива» Степан Рубай не фінансував команду. Правдами-неправдами керівництво області, залучаючи бізнесменів та бюджетні кошти, допомогло втриматися команді на плаву. Кинула руку допомоги влада «Ниві» і в сезоні-2011/12. Більше того, навіть мала наміри її вивести у першу лігу. Але, очевидно, не розрахувала свої сили (не допоміг в цьому і український багатій Дмитро Фірташ, на якого влада так сподівалася)…

Перший тривожний дзвінок пролунав 15 жовтня перед домашнім матчем проти «Енергії» з Нової Каховки. Нагадаємо, тоді футболісти відмовлялися вийти на поле через заборгованість по заробітній платі за вересень та преміальних за чотири матчі. Особи, дотичні до клубу, підписали гарантійного листа, згідно з яким було обіцяно до 19 жовтня погасити борги, тим самим матч вдалося провести (старт поєдинку було відкладено на 9 хвилин). З того часу минуло півмісяця. Футболісти заявляють, що їм так і не заплатили, однак, як вдалося дізнатись журналістам «Номер один» із власних джерел, двома невеликими частинами було частково погашено заборгованість перед ними по зарплаті за вересень. Але гравцям цього виявилось замало. Вони влаштували демарш, припинивши з понеділка, 24 жовтня, тренуватися, допоки не буде повністю погашено заборгованість.

Час «Х» настав у п’ятницю, 28 жовтня. Саме того дня відбулася розмова капітана команди Юрія Войтовича (морально його підтримували ветерани А. Башлай та П. Онисько) з кураторами «Ниви» від влади. Капітан, незважаючи на всі запевнення держчиновників, на жодні поступки не хотів іти. Пропонувалося повністю закрити вересневу зарплату перед 18 футболістами, які мали їхати на календарну гру до Сум. Але і це не спрацювало. 29 жовтня ще жевріла маленька надія, що «Нива» таки дістанеться до Сум, та все стало зрозуміло в суботу зранку, коли всі футболісти команди залишили командне розташування у санаторії «Барвінок», що в с. Манюки Зборівського району (останнім потопаючий корабель покинув тренер Богдан Стронціцький), де вони останніх два місяці базувалися в міжігровий період.

Мільйонний шлейф Рубая виявився надобтяжливим

У ситуації, що склалася, важко стати на бік котроїсь сторони. З одного боку, футболісти мають свої сім’ї, які потрібно годувати, інші фінансові зобов’язання, відповідно вимагають цілком справедливо зароблені гроші. Але і у становище людей, які допомагають тримати команду на плаву, треба ввійти. Влада в особі губернатора Валентина Хоптяна та ще кількох небайдужих людей взялася підтримати команду, достовірно не знаючи про борги президента ФК «Нива» Степана Рубая. Чим могли, вони латали дірки як по вступних внесках за минулі сезони, так і по боргах перед футболістами. Але фінансовий ком постійно накочувався. Гравці, яким колись боргували і які вже й не сподівалися отримати зароблене, спостерігаючи, що їхнім колегам борги погашають, почали й собі звертатись у відповідні органи, щоб отримати зароблене. Зокрема, троє місцевих футболістів – М. Вірковський, О. Лівіцький та Ю. Беркита у вересні звернулися до Дисциплінарного комітету ПФЛ, що ФК «Нива» боргує їм понад 170 тис. грн. Що цікаво, президент ФК «Нива» Степан Рубай у вересні ц.р. написав розписку, що підтверджує заборгованість перед вищенаведеними гравцями в сумі 150 тис. грн. (сума зросла із врахування індексу інфляції 3% - авт.), хоча майже півтора року Степан Богданович фактично не фінансує команду та жодним чином не береться за погашення боргів, які утворилися ще у 2007-2010 рр. Загалом, як нині виявилось, сума боргу Степана Рубая, за різними даними, складає близько 1 млн. грн. Тому справитися з поточними проплатами, покривати борги минулих років людям, які нині допомагають команді, доволі складно, отож виникли певні фінансові труднощі, позаяк гроші постійно потрібно було шукати, а на бюджет в особі обласної чи міської рад годі сподіватися…

Нашестя «легіонерів» ніколи до добра не приводило

Хто б що не говорив, але, відмовившись грати, футболісти поставили питання щодо існування самої «Ниви». Очевидно, тут проблема у ментальності футболістів-легіонерів з інших областей. Більшості з них байдужа доля тернопільського футболу, їм невідома історія і традиції «Ниви», на вболівальників вони не звертають уваги. Зазвичай це футболісти-заробітчани, в яких на першому плані стоять гроші, а вже далі – все решта. Та й, поклавши руку на серце, у більшості поєдинків їхня гра далеко не відповідала цифрі у зарплатній графі (футболісти «вибили» собі зарплатню від 5 до 8 тис. грн. на місяць) плюс немалі преміальні ($400 та 500 за домашні і виїзні перемоги відповідно). Добре, якщо під цю платню гравці хоча б виходили на поле, а були й такі, які світилися лише на заміні (той же Піцик чи Пилипчук) або прийшли у команду травмовані і, зігравши кілька хвилин, довгий час лікуються (до прикладу, Свинар) чи такі, котрих у нетверезому стані затримували працівники міліції (у цей «чорний» список потрапив один молодий форвард)…

Також варто дорікнути нинішнім тренерам «Ниви» та Петру Червеню, який починав з командою сезон. Агенти їм пачками підсовували заїжджих футболістів невідомої кваліфікації, яких назбиралося понад два десятки, відповідно залишилися за бортом багато молодих тернополян (ті, що залишилися, навіть у 18-ку не потрапляли). Можливо, останні і не мають відповідної кваліфікації для вирішення поставлених завдань (тут окрема тема для розмови з тренерами місцевих футбольних шкіл), але вони все ж свої, рідні, які і у певні моменти і за кусок хліба ладні були б грати.

Надія вмирає останньою

Отож ситуація, яку ми маємо сьогодні, доволі складна. Але ж правда має бути на стороні тернопільського футболу. Та яка це правда і хто виграє від бойкоту футболістів. Все і всіх розсудить час. Тим часом на черзі останній матч для «Ниви» у 2011 році. Його тернопільські вболівальники очікують з острахом. Якщо 5 листопада не відбудеться поєдинок між «Нивою» та «СКАД-Ялпуг», тернопільський клуб за дві неявки, згідно з регламентом змагань професійних клубів, буде знято з чемпіонату.

Варіантів за нинішній обставин може бути кілька. Перший і будемо сподіватися найоптимістичніший – за кілька днів знаходяться гроші, футболісти виходять на поле, конфліктуючі сторони забувають взаємні образи, і «Нива» дограє сезон без будь-яких завдань. Другий варіант: гроші знаходять, борги погашають, футбольний рік закривається, натомість керівництво прощається з усіма гравцями, і на весну готується нова команда. Варіант третій – останній матч сезону дограється молодими тернопільськими футболістами. Таких на сьогодні є лише шість – Плішка, Мдінарадзе, Гринченко, Тригуба, Скакун, Мазур. Решту варто шукати серед тих, які по ходу сезону були відзаявлені, натомість перебували на контракті (тут варто у футбольних чиновників уточнити, чи мають право вони грати за «Ниву»). Це не найгірший варіант, адже на сьогодні головне не результат, а сам вихід на поле. Цілком можливо, що буде звернення до ПФЛ щодо переносу матчу зі «СКАДом» на весну, але питання, зважаючи на постійні конфліктні ситуації, чи піде на це керівництво футбольної ліги? Не варто відкидати і найгірші варіанти. Влада, не знайшовши підтримки у футболістів, махає рукою на ФК «Нива» (де-юре, власником клубу і далі є Степан Рубай) і з наступного сезону заявляє команду з «білого» аркуша – без попередніх боргів (як варіант – клуб базується у Збаражі і грає на реконструйованому стадіоні), або ж зовсім відстороняється від футбольних справ і зосереджує свою увагу на тому ж аматорському футболі. Яка з цих версій буде мати право на життя – побачимо 5 листопада. Від себе скажемо: надія вмирає останньою.

Віталій Попович

P.S.: Як стало відомо «Номер один», у понеділок, 31 жовтня, відбулася нарада при заступникові голови ОДА Петрові Гочу. Зацікавлені сторони шукають фінанси для закриття боргів перед футболістами. Сума –  півмільйона гривень (враховано і зарплату включно з жовтнем). Якщо гроші вдасться знайти – матч відбудеться, якщо ж ні, то….

КОМЕНТАР

Богдан Стронціцький, в.о. головного тренера "Ниви»:

– Футболісти «Ниви» стали заручниками понеділків. Керівники клубу нас постійно запевняли, що в понеділок будуть гроші. Таких понеділків було кілька, але платні гравці так і не отримували. Не дотримались клубні працівники і наданих гарантій у відповідному письмовому листі. Футболісти, зневірившись в обіцянках і побачивши, що немає можливості для подальшого проживання і харчування у «Барвінку», роз’їхалися по домівках. На сьогодні гравцям і тренерам заборговано заробітну плату за вересень та п’ять преміальних за серпень-жовтень. Частині гравцям було запропоновано певні кошти, але позиція була одностайна: борги мають бути погашені перед усіма, адже ми один колектив, який робить одну справу. Що ж до перспектив, то всі хлопці самостійно підтримують форму, постійно надзвонюють і у разі позитивного вирішення фінансового питання готові приїхати в Тернопіль і, переконаний, виправдають сподівання вболівальників.

Джерело: "Номер Один"

Дата: 02.11.2011
Коментарі
«Нива» таки житиме! http://gazeta1.com/index.p....zhitime Матч планують на 14-00

Стосовно того ж Свинаря - котрий прийшов із травмою, як пишеться в статті... Так хіба ж це його вина? А хто із ним контракт уклав? Хто підписав угоду із нездоровим гравцем - хай той і виплачує йому зарплату. Не подобався - не купуйте. Які ж претензії можуть бути до гравця... Тут як не крути...
І ще от мені цікаво - то що, місцеві гравці будуть в ролі "штрейк-брехерів"?! Вся команда значить відмовилася грати в таких умовах, а місцеві - не відмовилися? Вони будуть за безкоштовно, бо вони все життя мріяли грати або за Барсу, або за Ниву? Принаймні така версія в статті висувається, але, по-моєму, це малоймовірно...
(Історична довідка: Штрейкбре́херство (від. нім. Streik — страйк і brechen — ламати, зривати) — участь осіб у праці підприємства, всупереч волі робітників, які оголосили страйк;
Зрада класових інтересів. Штрейкбрехером називають людину, яка працює, незважаючи на страйк.)

Що тренуватись і грати в СДЮШОР, а що те саме робити на рівні другої ліги, думаю вони готові грати "для себе"...

Ми готові викласти на сайті Вашу точку зору, можете написати мені на пошту rikkitikkitavi@ukr.net
Якщо, звичайно, Ваші слова не нашкодять Вам ж самим... Одне слово - завжди готові дати Вам можливість висловитися.

Мені глибоко начхати на їхні розбірки, головне щоб клуб не залишили професійного статусу

А команда-то, виявляється, дружня...
Взагалі - що це за методика - 18 чоловікам ми оплатимо шось там, а іншим ні? Капітан команди 100 разів правий, що не повівся на ці "манси". Раз команда - значить команда. І раз відстоюють свої інтереси - значить інтереси кожного! Вважаю, тут гравці повели себе дуже правильно по відношенню до своїх товаришів. Так, це може закінчитися крахом "Ниви" - але гравці зробили правильно.

"як варіант – клуб базується у Збаражі і грає на реконструйованому стадіоні" - дебілізм. кому нафіг здався той Збараж

це взагалі п..дєц

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]



Чат

Опитування

Яке місце посяде "Нива" по закінченню сезону 2015/16 у першій лізі?
Вього відповідей: 29