Фан-сайт
ФК "Нива" Тернопіль

Стадіон "Нафтовик" Охтирка
НафтовикНафтовик 3 : 1 НиваНива
стадіон "Центральний" Тернопіль
НиваНива 0 : 0 Гірник-СпортГірник-Спорт
Стадіон "Центральний" Черкаси
Черкаський ДніпроЧеркаський Дніпро 3 : 1 НиваНива
Стадіон "Центральний" Тернопіль
НиваНива 0 : 4 СумиСуми
Стадіон "Центральний" Тернопіль
ТернопільТернопіль 1 : 0 НиваНива
Стадіон "Центральний" Тернопіль
НиваНива 2 : 0 ДеснаДесна
Стадіон "Центральний" Миколаїв
МиколаївМиколаїв 3 : 0 НиваНива
Стадіон "Центральний" Тернопіль
НиваНива : НафтовикНафтовик
Київ
Динамо-2Динамо-2 : НиваНива
Головна » Новини » "Нива" в рік Білого Тигра. Як це було?

"Нива" в рік Білого Тигра. Як це було?

Рік Білого Тигра

Нинішній рік стане для тернопільської «Ниви» третім, проведеним за східним календарем під знаком Білого Тигра. Цікаво повернутися в історію і подивитися, наскільки вдало виступала наша команда в рік Білого Тигра?

1986 рік

Підготовку до сезону "Нива" розпочала наприкінці 1985 року. Перший етап проходив у Тернополі, а згодом були проведені двотижневі збори у Мукачевому та Ялті. У Криму "Нива" заграла контрольні матчі з кишинівським "Ністру" (1:2), одеським СКА (1:3, 2:2), сімферопольською "Таврією" (3:2) і дебютантом Другої ліги "Нафтовиком" з Охтирки (3:1). Заключний тренувальний збір тернополяни знову провели на Закарпатті, де взяли участь у всесоюзному турнірі команд сільських товариств, та лаврів там не здобули. У складі "Ниви" та її керівництва відбулося багато змін. Очолив колектив Віталій Павлович Полянський, відомий вболівальникам за виступами за тернопільський "Авангард". Сталося це доволі несподівано.

Незважаючи на кадрові втрати, "Нива" розпочала попередні змагання досить впевнено. Тим самим довівши, що здавати позиції, завойовані в минулому сезоні, команда не буде. Три дебютні матчі на виїзді і три нічиї - такий старт "Ниви" у чемпіонаті. Згодом були дві домашні перемоги, які підняли команду на верхні щаблі турнірної таблиці. Не скидала оборотів "Нива" і до завершення першого етапу, посівши за його підсумками третю сходинку. На рівних змагалая команда і в боротьбі з найсильнішими колективами другої ліги української зони. До самого фінішу "Нива" сперечалася з київськими армійцями за бронзові нагороди чемпіонату. Та дві поразки у заключних поєдинках не дозволили наздогнати киян, і як наслідок тернополяни були змушені зодовільнитися четвертим місцем.

Символічна збірна "Ниви" 1986 року:

Воротар – Квасников Сергій
Ліберо – Галюта Леонтій
Стопер – Цисельський Ігор
Правий захисник – Біскуп Ігор
Лівий захисник – Мацюпа Роман
Опорний хав – Сухенько Віктор
Під нападаючий – Вересюк Ярослав (Басько Ігор)
Правий хав – Саулевич Анатолій
Нападник – Миколаєнко Юрій (Яворський Ігор)
Нападник – Прядун Петро (Куриляк Михайло)

1998 рік

Старт сьомого за ліком чемпіонату України для тернопільського клубу був вельми вдалим. Чудові перемоги над "Таврією", маріупольським "Металургом" і особливо над одним з лідерів українського футболу – донецьким "Шахтарем" показали, що тренери націлили футболісті на боротьбу за високі місця, і вже автоматично відпала проблема, яку зазвичай доводиться вирішувати – збереження прописки у вищій лізі. Значною мірою вдалій грі посприяли дебютанти команди – Ататолій Кирлик та Юрій Чумак з кременчуцького "Кременя, Микола Лапа з ФК "Львів", Віталій Первак з луцької "Волині" котрі з ходу успішно влилися і ігровий ансамбль тернопільської "Ниви".
Тернополяни вже з перших турів міцно закріпилися у верхній частині турнірної таблиці, і хтозна з яким очковим доробком завершила б команда першу половину дистанції, якби не "провели" у домашніх матчах з вельми посередніми "Карпатами" та запорізьким "Металургом". Хоча, до честі, треба сказати, що й шосте місце на проміжному фініші було теж непоганим результатом.
Був цього сезону ще один цікавий факт. "Нива" стала королівським клубом. У це важко повірити, але в історії футбольного клубу "Нива" була така сторінка. Перед домашнім поєдинком чемпіонату України серед команд Вищої Ліги проти київського "Динамо" регент королівства Україна-Русь, єпископ Карпатський Роман, граф Карелін Романи шин Русин присвоїв Королівський статус ФК "Нива" та подарував його керівництву офіційний клубний прапор. Багатьом про такий епізод в історії клубу невідомо.Та й, правду кажучи, королівства в Україні не було, тому це, швидше, був крок до піару тернопільського футболу.
Другу частину чемпіонату "Нива" розпочала трьома перемогами, які дозволили тернополянам закріпитися на шостій сходинці турнірної таблиці. Здавалося, що ніхто вже не зможе потіснити нашу команду з найкращого місця у її історії. Та вкотре провальний фініш (п’ять поразок плюс невиїзд до Маріуполя) залишив "Ниві" лише сьому позицію.

Символічна збірна "Ниви" 1998 року:

Воротар – Нікітенко Юрій
Ліберо – Куть Віталій
Стоппер – Первак Віталій (Мішенін Олег)
Правий оборонець – Біскуп Ігор
Лівий оборонець – Лапа Микола
Опорний хав – Закотюк Микола
Під нападник – Фокін Юрій (Самардак Богдан)
Правий хав – Капанадзе Таріел
Лівий хав – Кирлик Андрій
Нападник – Турянський Сергій (Шпак Андрій)
Нападник – Капанадзе Автанділ

Великих перемог тобі, «Нива», в 2010-му — році Білого Тигра!

Джерело: книга "Ниві - 30" Сторінки історії 
Оформлення: INGLATER, www.fcnyva.at.ua


Дата: 01.01.2010
Коментарі
А я скажу так -якщо гороскоп хороший я вірю, якщо ні то пішли ті всі астролого на... bravo

ідея супер. Хоч я на всі ті гороскопи плював із високої вишки, і вам усім раджу - але як ідея для статті - відмінно! champion22

Якщо ти оцінив, то значить реально круто ;)

якщо не вилетять з ПФЛ,то втримаються в першій лізі......))))))))

Ну ;)

В рік білого тигра є ніби досить вдалими...

та так...

Це ти до чого?))

і не треба засмучуватись що вже відсвяткували ще стіки свят попереду)

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]



Чат

Опитування

Яке місце посяде "Нива" по закінченню сезону 2015/16 у першій лізі?
Вього відповідей: 29