Фан-сайт
ФК "Нива" Тернопіль

Стадіон "Нафтовик" Охтирка
НафтовикНафтовик 3 : 1 НиваНива
стадіон "Центральний" Тернопіль
НиваНива 0 : 0 Гірник-СпортГірник-Спорт
Стадіон "Центральний" Черкаси
Черкаський ДніпроЧеркаський Дніпро 3 : 1 НиваНива
Стадіон "Центральний" Тернопіль
НиваНива 0 : 4 СумиСуми
Стадіон "Центральний" Тернопіль
ТернопільТернопіль 1 : 0 НиваНива
Стадіон "Центральний" Тернопіль
НиваНива 2 : 0 ДеснаДесна
Стадіон "Центральний" Миколаїв
МиколаївМиколаїв 3 : 0 НиваНива
Стадіон "Центральний" Тернопіль
НиваНива : НафтовикНафтовик
Київ
Динамо-2Динамо-2 : НиваНива
Головна » Новини » Олександр Ільющенков: про Акінфєєва, Вірковського і взагалі – про футбол!
Олександр Ільющенков: про Акінфєєва, Вірковського і взагалі – про футбол!

Олександр Ільющенков: про Акінфєєва, Вірковського і взагалі – про футбол!

nullНу, що таке Воротар? Пів-команди, та й усе… Жодна команда – чи то "Манчестер Юнайтед", чи то "Динамо" Київ – не досягала серйозних успіхів без впевненої та надійної гри воротаря на останньому рубежі. Найбільші перемоги динамівців в "новітній" історії - припадали на розквіт кар’єри Шовковського, у Манчестер Юнайтед – був легендарний Пітер Шмейхель, та і зараз – стоїть жива легенда Ван дер Сар… До чого я це все розповідаю? Та просто нарешті нам випала нагода поспілкуватися із одним із двох основних голкіперів нашого клубу (Руслан Мазур – третій страж воріт – поки що не зміг відвоювати собі рівноцінний шмат ігрового часу, хоча уже встиг дебютувати за "основу")! Отож – до Ваших послуг - Олександр Ільющенков! 
А коли я говорю "Ільющенков" - в мене перед очима одразу постає домашній матч "Ниви" проти франківського "Прикарпаття". Про такі ігри кажуть – "за шість очок" - "Прикарпаття" наш прямий конкурент в боротьбі за самі знаєте що… І от в цьому складному матчі, де на кону було багато, де гра в нашої команди "не клеїлася", і все вирішив "напів-шальний" постріл Павла Малого після помилки воротаря прикарпатців – в цьому матчі Ільющенков нагадував просто якусь стіну! Абсолютно спокійний, впевнений, жодного зайвого руху я не пригадую, все тільки по ділу і тільки правильно! Франківці його так і не пробили, він "потягнув" усе. Наче якийсь Шмейхель – гіпнотизував своїм спокоєм нападників команди-суперниці, і ті не могли нічого із цим вдіяти. А в єдиному моменті, коли м’яч зрадницьки промайнув мимо Олександра і направився у ворота – виручила штанга… Хороший голкіпер – він і штангами відбиває м’ячі!

www.fcnyva.at.ua: Привіт, Олександре! Дякуємо, що погодився з нами трохи потеревенити... Нашому сайту такі люди – страх як потрібні! Одразу запитуємо – як зараз твоє здоров’я? Що за травма трапилася? Коли одужаєш?

Олександр Ільющенков: Привіт! Немає за що, я із великим задоволенням погодився з вами поспілкуватись! За 4 дні до гри із "Геліосом" на тренуванні я потягнув зв'язки гомілкостопу, могло бути гірше, взагалі міг зламати ногу! З 21-ого березня я вже почав тренуватися з основною групою команди. Думаю, що до матчу із "Зіркою" вже буду повністю готовий.

www.fcnyva.at.ua: Розкажи більше про себе – як ти потрапив у футбол? Де народився, де виріс, у якій школі вчився (звичайній та спортивній), які предмети любив (у звичайній, звісно, школі)?

Олександр Ільющенков: Народився я 23.03.1990 р. у Тернополі. Виріс із батьком. Вчився у 5-ій школі до 7-ого класу, а потім перейшов у 26-ту школу у спец-клас. Улюблені уроки були англійська мова та фізкультура (до 7 класу), а коли перейшов у спец-клас, то уроків улюблених вже не було взагалі, чекав тільки коли тренування буде. У футбол я потрапив випадково. До 10 років я взагалі не любив цей вид спорту, мене часто запрошували однокласники пограти, але я відмовлявся - говорив, що мені це не до вподоби. Та й батько хотів щоб я більше звертав увагу на навчання. Але якось одного разу я спробував пограти і… Так-то все і почалося! Приходив пізно додому і батька обманював, говорив, що був на якихось репетиціях, а сам грав гру "300" з друзями (це була моя улюблена гра). Саме коли мені було 10 років - хлопець на ім'я Тарас завів мене у спортивну школу до Яблонського Андрія Едуардовича! І у нього я почав грати правого захисника. Але одного дня наш воротар передав через друзів, що він взагалі не буде ходити більше на футбол. Сам не знаю чого – але я попросився у Андрія Едуардовича стати у ворота. Може це доля :). І від того часу я був воротарем. В Андрія Едуардовича я грав за "Дружбу", а другий мій тренер Бучинський Богдан Антонович тренував "Східний", але згодом ми об'єдналися. Саме вони були моїми першими наставниками. 
Спочатку десь зо два роки я не грав у основі, зросту бракувало (168 см я мав). Але останні 2 сезони за "Україну" я зіграв всі матчі у основі! По закінченню ігор за "Україну" у спортивній школі, ми виступали на область, і там мене помітив Коваль Юрій Григорович, і з 2007-ого року я став тренуватися у "Ниві" (Тернопіль).

www.fcnyva.at.ua: Яким із проведених у першому колі матчів - ти найбільш задоволений?

Олександр Ільющенков: Найбільше я задоволений грою із "Прикарпаттям", тому що не пропустив! Вічна радість для голкіпера  (посміхається)

www.fcnyva.at.ua: Загалом ти зіграв у першому колі трішки менше половини матчів. Кинулося у вічі, що тренерський штаб очевидно так і не зміг визначити однозначного "№1" між тобою та Миколою Вірковським. Після перемоги – виходив голкіпер котрий "перемагав". Після поразки – наступну гру вже грав переважно "змінщик"… Не тиснуло це психологічно, оця постійна конкуренція? Наче в основі, наче і ні?

Олександр Ільющенков: Ні, мене це ніяк не тривожило, я навпаки був задоволений що ми з Миколою грали по 2 матчі! Взагалі - Вірковський Микола - це є дуже особлива людина у моєму житті, він мені наче брат! Я ніколи не забуду того моменту, коли я був у спортивній школі, і інколи на тренування приїжджала "Нива". Якось я грав гру проти команди 89-ого року народження, і Коля, прийшовши за ворота, сказав: "САША, НІКОЛИ НЕ СТІЙ НА ЛІНІЇ ВОРІТ, БО ВОРОТАР ЯКИЙ СТОЇТЬ НА ЛІНІЇ - ЦЕ НЕ ВОРОТАР!", і ці слова я запам'ятав назавжди. Так що Коля для мене один із найдорожчих людей у світі! Відколи я у команді - він дав мені багато впевненості у футболі, завжди мене підбадьорював. Що тут скажеш – він справжній друг! Ще пам'ятаю, що Коля завжди віддавав свої воротарські рукавиці, бо я не мав у чому тренуватися. Так що, я ніколи не був проти, коли грав Вірковський, а не я!!!

www.fcnyva.at.ua: Недавно почув хороший вислів. Мовляв, справжній голкіпер – це той, який після несильного удару із центрального кола пропускає м’яча між ногами, піднімає голову і кричить до захисників: "Ви чого бити даєте?!?!". Тобто – воротар – це не лише реакція і стрибучість, але і дуже міцна "психологія", впевненість у собі. Погодишся із таким твердженням? З чого, взагалі, на твою думку – складений успіх воротаря?

Олександр Ільющенков: Так, я погоджусь із цим висловом. Тому що головне у воротаря це психологія і спокій. На мою думку весь успіх голкіпера залежить від команди, тобто як команда налаштується на гру так і відчуватиме себе голкіпер! Все передається від командного духу.

www.fcnyva.at.ua: У голкіперів свої, особливі тренування, і навіть свій власний тренер. Зізнайся – які вправи найбільше любиш виконувати і які найменше із тих, котрі пропонує наставник?

Олександр Ільющенков: Ще одна людина яка дала мені найбільше у воротарському мистецтві - це БОЖЕНКО ВАДИМ ВЛАДИСЛАВОВИЧ. Він навчив мене багатьом технічним воротарським "штучкам", якими я ще думаю здивувати тернопільських фанатів. Але зараз "Владиславович" у "Феніксі-Іллічівці". Мені, Вірковському, і Мазуру дуже його не вистачає! Зараз тренує нас, власне, Микола Вірковський. І я, і Руслан виконуємо воротарські вправи із великим задоволенням!

www.fcnyva.at.ua: Календар навесні – ворогу не побажаєш: "Геліос", ФК "Львів", ПФК "Севастополь" – підряд! Як команда почувається після цих "битв", у якому психологічному стані? Не зламаються молоді хлопці після таких матчів? Адже склад в нас тепер настільки омолодився, що можна на рекорд, мабуть, іти, а молоді гравці – не завжди "тримають удар"…

Олександр Ільющенков: Звісно, що всім шкода, що ми програли "Геліосу", "Львову", "Севастополю"! Всі "розстроєні", як-то кажуть. Але - підбадьорює Ігор Іванович (Біскуп, авт.). Команда його слухає та виконує настанови, так що - коло тільки починається і нам не потрібно "опускати руки"! Ми все зробимо для того, щоб залишитись у першій лізі!

www.fcnyva.at.ua: Перед початком другого кола – президент зустрічався із командою? Задачу втриматися у першому дивізіоні хтось офіційно озвучив?

Олександр Ільющенков: Задачу "втриматися" нам озвучив головний тренер. Більше ні з ким розмов не було.

www.fcnyva.at.ua: Гаразд, "перемикаємося" на щось більш приємне. Гра котрого із голкіперів сучасності, чи недалекого минулого для тебе – найближча до еталону? Хто твій прихований кумир?

Олександр Ільющенков: Ну, моїм кумиром є Ігор Акінфеєв, психологічно спокійний і холоднокровний! Коли я виходжу на гру – намагаюся бути таким ж як він :)! Усі говорять, що я схожий - б’ю далеко, як і він, і прізвище російське у мене, як і у нього :). Часом кличуть "брат Акінфеева")). Це і є "мій кумир".

www.fcnyva.at.ua: Як твої рідні сприймають твою, прямо скажемо, не надто поширену професію – футболіст? Не переконували що це "не перспективно", і всяке таке?

Олександр Ільющенков: Раніше батько був проти, а тепер навпаки - тільки за футбол! І мені легше коли є підтримка.

www.fcnyva.at.ua: Після тренувань, матчів, переїздів - не набридає футбол? Вдома по телевізору дивишся матчі української прем’єр ліги? За кого вболіваєш?

Олександр Ільющенков: Ні, футбол мені ніколи не набридає! Звісно дивлюсь! Ну, якщо за український клуб – то, мабуть, Динамо!

www.fcnyva.at.ua: Із закордонних чемпіонатів – якими найбільше цікавишся? За які "імпортні" клуби вболіваєш?

Олександр Ільющенков: По-перше це ЦСКА (Москва), там ж мій кумир. А ще люблю "Реал", "Челсі", "Мілан"… Є багато клубів, які мені подобаються!

www.fcnyva.at.ua: Що для тебе найкращий відпочинок?

Олександр Ільющенков: Пограти в покер, теніс, більярд, сходити в кіно… і проводити час з друзями!

www.fcnyva.at.ua: Відомо, що футболісти – як і усі спортсмени - люди трохи "суєвірно-забобонні". В тебе є якісь такі прикмети особливі? Ну там – кішка перебігла – буде пенальті. Горобець сів на ворота – значить відстою "на нуль"?

Олександр Ільющенков: Ні, у мене прикмет немає! Не захоплююсь таким… (посміхається)

www.fcnyva.at.ua: Що ж, дякуємо ще раз за розмову! Бажаємо тобі тільки хороших новин, побільше вдалих матчів і головне – міцного-міцного здоров’я та трішечки удачі в потрібні моменти!

Олександр Ільющенков: Немає за що. Я із задоволенням з вами поспілкувався!

Отакий-от він у розмові, наш воротар – простий приємний хлопець. Ну як за нього не вболівати?! :)


Питання ставив "Faino", організаційні та технічні питання вирішував "INGLATER". 
Спеціально для www.fcnyva.at.ua , 26.03.2010.

Дата: 26.03.2010
Коментарі
Молодець! Як згадаю Прикарпаття - так аж мурашки по шкірі :D :D champion22 champion22 champion22 cmampion cmampion

Перспективний голкіпер хай йому щастить cmampion

Маладец! ДЯкуюємо за побажання, тобі такого же, і не гірше cmampion champion22 cmampion champion22 :$

Хороший хлопець cmampion

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]



Чат

Опитування

Яке місце посяде "Нива" по закінченню сезону 2015/16 у першій лізі?
Вього відповідей: 29