Фан-сайт
ФК "Нива" Тернопіль

Стадіон "Нафтовик" Охтирка
НафтовикНафтовик 3 : 1 НиваНива
стадіон "Центральний" Тернопіль
НиваНива 0 : 0 Гірник-СпортГірник-Спорт
Стадіон "Центральний" Черкаси
Черкаський ДніпроЧеркаський Дніпро 3 : 1 НиваНива
Стадіон "Центральний" Тернопіль
НиваНива 0 : 4 СумиСуми
Стадіон "Центральний" Тернопіль
ТернопільТернопіль 1 : 0 НиваНива
Стадіон "Центральний" Тернопіль
НиваНива 2 : 0 ДеснаДесна
Стадіон "Центральний" Миколаїв
МиколаївМиколаїв 3 : 0 НиваНива
Стадіон "Центральний" Тернопіль
НиваНива : НафтовикНафтовик
Київ
Динамо-2Динамо-2 : НиваНива
Головна » Новини » Вперше в історії кіпер – вихованець тернопільського футболу може зіграти в Прем’єр-лізі
Вперше в історії кіпер – вихованець тернопільського футболу може зіграти в Прем’єр-лізі

Вперше в історії кіпер – вихованець тернопільського футболу може зіграти в Прем’єр-лізі

За часів незалежної України в історії тернопільського футболу ще не було такого, щоб місцевий вихованець став у ворота клубу Прем’єр-ліги. Це може зробити 21-річний тернополянин Олександр Ільющенков, який знаходиться нині на перегляді у львівських  «Карпатах». Хоча до підписання контракту ще справа не дійшла, але і сам футболіст, і місцеві тренери задоволені його грою, тому дуже сподіваємося, що трудолюбивий хлопець таки залишиться у кращій футбольній команді Галичини та зможе прославити рідний Тернопіль не лише в Україні, а й в осінніх матчах ліги Європи. Журналісти «Номер один» найперше попросили Сашка Ільющенкова розповісти про те, як виник варіант з «Карпатами».

– Після закінчення чемпіонату України серед команд першої ліги, – почав розповідь Олександр Ільющенков,  у бурштинського «Енергетика», кольори якого я захищав упродовж останнього сезону, в нас була перехідна гра за право залишитися в лізі у ФК «Суми» (команда Сашка перемогла – 2:0 – авт.). Гра відбувалася 15 червня, а вже на наступний день зателефонував мій агент і сказав, щоб я їхав до Львова і тренувався з першою командою тамтешніх «Карпат». Там пробув два дні, після чого основа «Карпат» поїхала на тренувальний збір до Австрії, мені ж не встигли зробити проїзні документи і я залишився тренуватися з дублюючим складом. Вже згодом дізнався, що мене викликали до Львова ще 11 червня, але так як у мене була перехідна гра, то не зміг прибути раніше.

– Скільки контрольних ігор вдалося зіграти за дублюючий склад?

– Відіграв три матчі – з охтирським «Нафтовиком», ВІКом з Володимира-Волинського та моршинською «Скалою». Всі матчі розпочинав в основному складі. Перед грою зі «Скалою» розмовляв з головним тренером «Карпат» Олегом Кононовим. Коуч запитав, чи мені у Львові подобається, на що я відповів ствердно, при цьому тренер зазначив, що сподівається, що я ввіллюся в його колектив. А після матчу до мене підійшов тренер воротарів «Карпат» Володимир Васютик та сказав, що на рахунок гри до мене претензій немає. Натомість додав, що йому потрібно переговорити з Кононовим, коли мені треба буде прийти на тренування з першою командою. Наразі цього не відбулося, отож я продовжую тренуватися з дублерами.

– Коли керівництво львівського клубу визначиться?

– Сподіваюся, що все стане зрозуміло до кінця цього тижня.

– Хто твої конкуренти в основних «Карпатах»?

– Андрій Тлумак та македонець Мартін Богатінов. Також є два хороших молодих голкіпери Данкович і Нагірний. Якщо я залишуся у Львові, то докладу всіх зусиль, щоб довести тренерам, що я гідний одягнути форму «Карпат». Звичайно, не без того, що я можу певен час сидіти на лавці запасних, але цим шансом гріх не скористатися.

– На твою думку, які воротарські риси Ільющенкова приглянулися тренерам «Карпат»?

– Важко відповісти. Думаю, що це швидкість роботи ніг. Водночас впевнено почуваюся як у грі на лінії воріт, так і на виходах. До того ж у мене вже є певний досвід виступів у доволі непростих матчах у першій лізі.     

– Які матчі найбільш запам’яталися у твоїй короткій футбольній біографії?

– Це товариські поєдинки з "Карпатами» і харківським «Металістом» у футболці тернопільської «Ниви». Дебют у першій лізі в поєдинку з ПФК «Севастополь», перший поєдинок за «Енергетик» проти івано-франківського «Прикарпаття».

– Хто із тренерів повірив у твій талант?

– Запросив мене, 17-річного хлопця, у професійну команду Юрій Коваль, а перші свої офіційні матчі провів під керівництвом Віктора Ряшка. Натомість найбільше у професійному плані дав тренер воротарів «Ниви» Вадим Боженко.

– Чи викликався до збірних різного віку?

– Ні, такого не було. Хоча нещодавно тренер ФК "Тернопіль» Василь Івегеш повідомив, що мною цікавиться тренер студентської збірної України, яка готується до Всесвітньої універсіади.

– Хто з воротарів є твоїм кумиром?

– Кіпер московського ЦСКА Ігор Акінфєєв.

– Недавно у Тернополі проходив фінал студентської ліги. На тебе тренери команди педагогічного університету дуже розраховували, однак ти так і не приїхав…

– Це пов'язано з тим, що мене не відпустило керівництво ФК «Енергетик», позаяк команда мала саме в цей час провести надважливий матч у Харкові. Контракт є контракт і я не міг нічого вдіяти.

– Знаю, що ректор рідного для тебе вузу своєрідно відреагував на цю ситуацію…

– Мене, надавши академвідпустку, залишили ще на рік в університеті, хоча цьогоріч уже мав отримати диплом бакалавра.    

– Якщо так станеться, що «Карпати» тебе не «підпишуть» (стукаю по дереву), що робитимеш…

– Я мав ще одне запрошення від клубу Прем’єр-ліги, до того ж президент «Енергетика» сказав, що буде радий, коли я повернуся до Бурштина. Поза футболом однозначно не залишуся, хоча дуже хочеться спробувати сили в клубі рівня львівських «Карпат».

Віталій Попович, газета «Номер один»

ДОСЬЄ «Номер один»

Олександр Ільющенков

Народився 23 березня 1990 року в Тернополі.

Перші тренери Б. Бучинський та А. Яблонський.

Амплуа – воротар

Виступав за команди: ДЮСШ Тернопіль (2003-07 рр.), ФК «Тернопіль-ТНПУ» (2008-10 рр.), «Нива» Тернопіль (2007-2010 рр.), «Енергетик» Бурштин (2010-11 рр.).

Довідка

У Прем’єр-лізі України на сезон-2011/12 заявлено лише п’ятьох вихованців тернопільського футболу. Тернополянин Володимир Бідловський захищає кольори львівських «Карпат», його земляки Андрій Гринченко та Роман Годований – луцької «Волині». Натомість уродженець Зборівщини Григорій Ярмаш виступає в луганській «Зорі», а теребовлянець Ігор Пердута – у полтавській «Ворсклі».

 

Дата: 15.07.2011
Коментарі
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]



Чат

Опитування

Яке місце посяде "Нива" по закінченню сезону 2015/16 у першій лізі?
Вього відповідей: 29